Frankovka - slámové - 2015 - 0,2 l
Víno vyrobené z hroznů skladovaných před zpracováním na slámě či rákosu nebo zavěšených ve větraném prostoru po dobu alespoň 3 měsíců. Nejprve je nutno vybrat ty nejlepší hrozny odrůdy a nechat je dozrát na keři do podzimu. Hrozny se pečlivě přebírají a v bedničkách transportují na místo k dozrávání, kde se kontrolují, obracejí a vystřihují případné nahnilé bobulky. Vysušené a zdravé hrozny, připomínající hrozinky, se pomalu lisují. Pro malé množství suroviny se vše dělá tradičně ručně. Výlisnost u těchto hroznů je cca 15 - 20 % (průměrná výlisnost u klasického vína je pro srovnání 75 – 80 %). Vzniklý mošt se zakváší speciálními kvasinkami a dále se školí.
Doporučujeme: k sladkým pokrmům, dezertům, moučníkům, husím játrům na medu.
Detailní popis
Vlastnosti vína | |
Odrůda | Frankovka |
Barva | červené |
Kategorie (sladkost) | sladké |
Přívlastek | slámové víno |
Alkohol (% obj.) | 11 |
Zbytkový cukr (g/l) | 180 |
Kyseliny (g/l) | 6.7 |
Vypěstováno | |
Oblast, podoblast | Morava, Znojemská |
Obec | Borotice |
Viniční trať | U Auerového kříže |
Ocenění | |
Texas International Wine Competition | stříbrná medaile |
Muvina Prešov | zlatá medaile |
Valtické vinné trhy | zlatá medaile |
TOP 77 | oceněno pěti hvězdičkami |
Vinařské Litoměřice | velká zlatá medaile |
Finger Lakes International Wine Competition | zlatá medaile |
Oenoforum | zlatá medaile |
IWC San Francisco | bronzová medaile |
Vino Ljubljana | zlatá medaile |
Jarovín Rosé | zlatá medaile |
Národní soutěž vín - Znojemská podoblast | zlatá medaile |
Balení | |
Objem | 0.2 |