Tento e-shop využívá cookies

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?

Zapečený chřest – jak uvařit bílý a zelený chřest?

23.04.2019 10:07 Jídlo k vínu

Jaký je rozdíl mezi bílým a zeleným chřestem ? 

Bílý i zelený chřest je naprosto stejná rostlina s tím rozdílem, že bílý roste pouze v půdě bez přístupu světla (a tudíž neprodukuje zelený chlorofyl), odkud je pak rovnou i sklízen. Chuťově je bílý chřest jemnější a křehčí než zelený. Bílý chřest je také sklízen o něco dříve než ten zabarvený, zelený. Přestože je pěstování zeleného chřestu snadnější, je dražší než bílý. Oproti bílému chřestu má totiž zhruba poloviční výnos na hektar a je náchylnější k poškození přízemními mrazíky.

Ingredience:

  • 1 svazek bílého chřestu
  • 1 svazek zeleného chřestu
  • 4 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 750 ml mléka
  • 3 bobkové listy
  • 4 hrsti strouhanky
  • muškátový oříšek
  • sůl, pepř 


Postup přípravy:

Chřest nejprve omyjte, a poté z každého výhonku odřízněte zdřevnatělé konce. Konce lze taktéž jednoduše odlomit. Bílý chřest je nutné před přípravou jídla oloupat.

 

Vložte všechen chřest do osolené vroucí vody a povařte přibližně 3 minuty.

 

Připravte si bešamel. V rendlíku nechte rozpustit máslo, poté přidejte mouku. Míchejte metličkou a opékejte, dokud jíška nezezlátne. Poté přidejte studené mléko a důkladně promíchejte, aby se nevytvořily hrudky. Přidejte bobkový list a za stálého míchání vařte přibližně 15 minut, dokud bešamel nezhoustne. Poté vyjměte bobkový list a dochuťte bešamel solí, pepřem a muškátovým oříškem.

 

Vymažte máslem zapékací mísu a vyskládejte do ní střídavě zelený a bílý chřest, který jste předtím osušili. Vyskládaný chřest přelijte bešamelem a nechte v troubě zapéct přibližně 30 minut. Po 20 minutách přidejte několik plátků másla a strouhanku. Na povrchu se vytvoří zlatá kůrka. Poté je pokrm připraven k podávání.

 

K tomuto jídlu doporučujeme Chardonnay - pozdní sběr 2016