Zapečený chřest – jak uvařit bílý a zelený chřest?
Jaký je rozdíl mezi bílým a zeleným chřestem ?
Bílý i zelený chřest je naprosto stejná rostlina s tím rozdílem, že bílý roste pouze v půdě bez přístupu světla (a tudíž neprodukuje zelený chlorofyl), odkud je pak rovnou i sklízen. Chuťově je bílý chřest jemnější a křehčí než zelený. Bílý chřest je také sklízen o něco dříve než ten zabarvený, zelený. Přestože je pěstování zeleného chřestu snadnější, je dražší než bílý. Oproti bílému chřestu má totiž zhruba poloviční výnos na hektar a je náchylnější k poškození přízemními mrazíky.
Ingredience:
- 1 svazek bílého chřestu
- 1 svazek zeleného chřestu
- 4 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 750 ml mléka
- 3 bobkové listy
- 4 hrsti strouhanky
- muškátový oříšek
- sůl, pepř
Postup přípravy:
K tomuto jídlu doporučujeme Chardonnay - pozdní sběr 2016