Tento e-shop využívá cookies

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?

Zapečená růžičková kapusta k Ryzlinku

06.01.2020 10:12 Jídlo k vínu

Růžičková kapusta: Zdroj vitamínů, který byste nečekali. 

Růžičková kapusta je bezesporu výjimečnou zeleninou. Patří do čeledi brukvovitých a vyznačuje se vysokým obsahem zdraví prospěšných látek. Vitamínů (A, C), minerálů (draslíku, vápníku, železa). Díky glukosinulátům vykazuje i proti rakovinové účinky. Vláknina a bílkoviny pomáhají s pocitem sytosti při dietě. Konzumací růžičkové kapusty se v mozku zvyšuje množství kyseliny retinové, která sehrává velmi důležitou roli v centrálním nervovém systému. Díky této kyselině je v mozku více neuronů a dochází k jejich lepšímu propojení.
Ikdyž kapusta nepatří mezi nejoblíbenější zeleninu je nabytá vitamínů a zdraví prospěšných látek. A další výhodou je i to, že se dá bez problému sehnat i v zimě.

Vynikající zapečená růžičková kapusta se slaninou!



Ingredience:

  • 500 g růžičková kapusta
  • 40 g strouhaný parmezán
  • 100 g anglická slanina vcelku
  • 200 g smetana 12 %
  • 1/2 rovné kávové lžičky soli do smetany
  • 1 rovná polévková lžíce soli do vody ke kapustě
  • 1 kávová lžička cukru do vody ke kapustě

Postup přípravy:

Růžičkovou kapustu omyjeme a očistíme. Anglickou slaninu pokrájíme na drobné kostičky. V misce si smícháme smetanu, do které přidáme ½ lžičky soli s parmezánem a vejcem. Kapustičky vložíte do vroucí vody se solí a cukrem a vaříme asi 4 minuty.

 

Poté přecedíme a zchladíme proudem studené vody. Pokrájenou anglickou slaninu dáme na pánev, opečeme dozlatova a odstavíme z ohně. Pak k opečené slanině přidáme okapané kapustičky, které v pánvi lehce promícháme, aby se obalily tukem a smíchaly s opečenou slaninou.

 

Obsah pánve přesypeme do zapékací mísy (tu není potřeba vymazávat) a zalijeme smetanou s vejci a sýrem. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 180 °C a zapečeme cca 20 minut dozlatova. Zapečenou kapustu můžete podávat samostatně nebo k ní můžete uvařit brambory a máte oběd i s přílohou.

 

Pokud chcete zvýraznit a podtrhnout chuť zkuste ke kapustě Ryzlink rýnský z produkce Vinných sklepů Lechovice. Ryzlink je polosuchý s vyváženou kyselinkou a tak se skvěle hodí k tomuto pokrmu.