Vínové cukroví - křehké cukroví z vína Sauvignon
Jak už sám název naznačuje, jedná se o cukroví, do kterého se přidává víno. Vínové cukroví je velmi křehké a v česku poměrně oblíbené.
Ingredience:
- 380 g špaldové mouky hladké
- 250 g Hery nebo jiného tuku
- 4 lžíce kvalitního bílého vína
- jeden žloutek (nemusí být)
- Trochu moučkového cukru na obalení
- Případně 1 vanilkový lusk
Postup přípravy:
Předehřejeme si troubu (horkovzdušnou cca na 170 stupňů). Těsto zpracujeme a necháme v lednici alespoň 20 minut odležet.
Vykrajujeme tvary dle libosti, výška těsta může být vyšší, těsto je hodně křehké a může se při obalování lámat.
Pečeme v troubě přibližně 15 minut, raději kontrolujeme během pečení, zda již není hotové.
TIP: Upečte také ve slané variantě. Před pečením potřete vykrájené tvary na plechu rozšlehaným vejcem a posypte solí, kmínem, sezamem, mákem, sýrem, nebo jiným kořením podle chuti.
Videorecept: vínové cukroví
Pro příjemné zpestření při pečení doporučujeme otevřít láhev Sauvignonu v pozdním sběru ročníku 2016 a využít víno pro konzumaci i ingredienci do cukroví.