Vepřové na víně Auer Cross
27.09.2019 14:10
Jídlo k vínu
Ingredience:
- 750g vepřové pečínky bez kosti
- 1 šalotka
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- 250ml vína Auer Cross
- 250g zralých fíků – bez stopek a rozpůlené
- sůl a pepř
Postup přípravy:
Troubu předehřejeme na 200 °C. V pekáčku rozehřejeme olej a osmažíme na něm osolené a opepřené maso ze všech stran – lepší je použít čerstvě namletý pepř. Vložíme do trouby, mírně podlijeme vodou a pečeme asi 40 minut nebo až maso bude měkké. Přesuneme ho na tác a volně zakryjeme fólií.
Pekáček postavíme na střední plamen a 2 až 3 minuty na vypečeném tuku smažíme najemno nakrájenou šalotku. Vmícháme mouku, za stálého míchání vlijeme víno a povaříme 10 minut nebo až omáčka zhoustne tak, že nebude stékat z vařečky. Přidáme fíky a asi 1 minutu je prohříváme.
Maso nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou a s fíky. Podáváme například s bramborovou kaší nebo bramborovými noky.
Auer Cross je sladké likérové víno, které nejen že skvěle doplní chuť vepřového a fíků ale vynese Vaše chuťové pohárky až k výšinám. Jedná se o víno s podobnou metodou výroby jako portské víno, ale Auer Cross pochází z produkce Vinných sklepů Lechovice.