Velikonoční nádivka s medvědím česnekem a jarními kopřivami
26.03.2019 12:33
Jídlo k vínu
Jistě víte, že kopřivy mají léčivé účinky a právě jaro jim dodává největší sílu. Použít se dají na přípravu jídla nebo čaje, ale největší účinek je, když kopřivy sníme syrové. Kopřivy obsahují vitamín C a společně s medvědím česnekem mají regenerační účinky, urychlují hojení ran a povzbuzují metabolismus. Nádivka z těchto bylinek bude nejen zdravá, ale bude velmi chutná a dodá jídlu jarní nádech.
Ingredience:
- 6 – 8 starých rohlíků (může se nahradit vekou)
- 200g slaniny nebo uzeného masa
- 200g čerstvého medvědího česneku
- 200g čerstvých mladých kopřiv
- 5 vajec
- 100 – 150g másla
- 200 – 300ml mléka
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř
Postup přípravy:
Rohlíky nakrájíme na kostičky a vložíme na 10 minut do trouby, pečeme na 180 stupňů.
Mezitím si rozpustíme máslo a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky rozšleháme metličkou, smícháme s rozpuštěným máslem a mlékem. Spaříme kopřivy, nasekáme je spolu s medvědím česnekem nadrobno a vložíme do směsi. Přidáme pokrájenou, na pánvi osmahnutou slaninu. Ochutíme solí, pepřem a rozmačkaným česnekem.
Do druhé misky dáme upečené rohlíkové kostičky a zalijeme je směsí. Vše důkladně prohněteme. Z bílků ušleháme sníh a nakonec pomalu zapracujeme.
Nádivku vložíme na plech vymazaný máslem a pečeme 30 minut na 180 stupňů. Velikonoční nádivka se hodí jako příloha zejména k drůbežímu masu, ale můžete ji jíst i samotnou.
K tomuto jídlu doporučujeme Sauvignon pozdní sběr 2016