Pečené jehněčí na víně
31.03.2020 09:23
Jídlo k vínu
Jehněčí maso se vyznačuje vysoce kvalitními bílkovinami. Obsahuje všechny esenciální aminokyseliny potřebné pro vývoj a udržování svalové hmoty.
Obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, přičemž nejvýznamnějšími jsou:
- Vitamín B12 je velmi důležitý pro tvorbu krve a správnou funkci mozku.
- Selen coby antioxidant chrání organismus před účinky volných radikálů a posiluje imunitní systém.
- Zinek se v jehněčím mase nachází ve velkém množství. Je velmi důležitý pro růst a tvorbu hormonů, jako je inzulín či testosteron.
- Vitamín B3, také nazývaný niacin, jeho nedostatek zvyšuje riziko srdečních onemocnění.
- Železo přispívá k normální tvorbě červených krvinek.
Ingredience:
- 800g jehněčí kýty
- 2 mrkve
- ½ celeru
- 2 cibule
- 2 šalotky
- 500ml červeného vína
- celý pepř
- 1 lžíce tymiánu
- 3 bobkové listy
- mletý pepř
- sůl
- olivový olej
Postup přípravy:
Všechnu zeleninu očistíme, omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostky. Do pekáče dáme omyté nasolené maso, které zasypeme zeleninou a zalijeme vínem. Přidáme koření, podlijeme vodou a pokapeme olejem.
Maso necháme minimálně jeden den marinovat.
Druhý den dáme do trouby a pečeme 90 minut při 180°C. Během pečení párkrát maso přelijeme šťávou.
Hotové maso vyjmeme. Zeleninu můžeme propasírovat přes síto a podáváme například s bramborovým pyré.
K tomuto velikonočnímu pokrmu doporučujeme červené víno Rulandské modré, které můžeme použít na podlévání i k samotnému pokrmu.