Tento e-shop využívá cookies

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?

Jaké víno k rybě?

05.12.2019 09:29 Jídlo k vínu

Jaké víno k rybě? To je jeden z najčastějších dotazů především v čase Vánočních  svátků, požádali jsme naši sommelierku Eriku o zhrnující odpověď. Doufáme že zodpovíme i Váš dotaz k tématu ryba / víno.



Pravidla gastronomie by pravděpodobně řekli, že k rybě patří bílé víno, tak jako k hovězímu červené. A je to i logické ale ne vždy tomu tak musí být. Dokáži si představit lehce zauzeného lososa a k němu růžové víno odrůdy Frankovka nebo jemnou rybu v podobě candáta doplněnou suchým sektem. Dále je důležitá úprava ryby, zda se ji chystáte smažit, dusit, péct nebo udit. Vezměte v potaz i to, k jaké příležitosti rybu servírujete, například pokud budete podávat smaženého kapra s bramborovým salátem na štědrovečerní stůl, vyhnula bych se šumivým vínům a raději bych zvolila přívlastkový sauvignon nebo ryzlink. Obecně se zkuste vyhnout i příliš těžkým vínům barrique a vínům, která zrála delší dobu v sudech nebo na kvasnicích. Vína to jsou vynikající, ale k rybám jsou příliš těžká a nedoplnila by harmonii mezi pokrmem a vínem, kterou hledáme.

Doporučuji se při výběru vína k rybě držet těchto „pravidel“

  • čím tučnější ryba tím výraznější víno nebála bych se sáhnout do burgundských odrůd například Chardonnay, protože jeho ovocné až medové tony skvěle doplní tučnost ryby
  • k rybám lehce zauzeným, syrovým a mořským plodům volte svěží vína mladšího ročníku. K ústřicím se nebojte sáhnout do škál šumivých vín a věřte, že budete příjemně překvapeni harmonickým souzněním
  • pokud rybu vaříte nebo dusíte, volte veltlínské zelené 2-3 roky staré ideálně v přívlastku, kořenitá vůně s hořkomandlovým závěrem veltlínu bude poslední tečkou k dokonalému snoubení
  • ke smaženým a grilovaným rybám vybírejte vyzrálejší vína odrůd ryzlink rýnský a tramín červený nebo přívlastkový sauvignon
  • k rybím polévkám zkuste svěží chardonnay nebo ryzlink rýnský a nebojte se zakápnout již hotovou polévku pár kapkami vína

Pokud váháte co na štedrovečerní stůl zkuste náš recept na krémovou rybí polévku doplněnou přívlastkovým vínem Chardonnay.

Přeji Vám poklidné vánoční svátky a vše dobré do nového roku

Vaše sommelierka Erika.


Jestli jsme Váš dotaz na téma Jaké víno k rybám nezodpověděli úplně, tak neváhejte komentovat na našem facebooku a informaci doplníme.